Som bekant är det tillåtet att gräva upp pepparrot under hela dachasäsongen.
Men om du vill att rhizomen ska ha den mest uttalade smaken och aromen, bör du ta upp spaden tidigt på våren eller sent på hösten.
När ska man gräva upp pepparrot på våren
Den som har bestämt sig för att vänta med att gräva upp pepparrot till våren bör vänta till april, när snön har smält i trädgården och jorden har tinat upp.
Pepparrot som har dragits upp ur marken på våren anses vara den vassaste.
När ska man gräva upp pepparrot på hösten
När hösten sänker sig över jorden har pepparrotens rotstock samlat på sig en stor mängd sockerarter.På grund av detta är dess smak inte lika skarp som hos pepparrot som grävs upp i början av säsongen.
Den bästa tiden att starta denna procedur är mellan slutet av oktober och slutet av november.
Den viktigaste referenspunkten bör ändå vara klimatet i den region där pepparroten odlas och väderprognosen – du måste komma dit innan snön faller.
Den optimala lösningen: vänta och observera pepparrot.Så snart du ser att den ovanjordiska delen av växten har börjat bli gul och sjunka till marken, börja skörda.
På så sätt kan du få den mest saftiga rhizomen.