De första centren i Albanien, som förvaltas av den italienska regeringen, där migranter som försöker ta sig illegalt från Afrika till Europa via de italienska kusterna kommer att tas emot, öppnade på fredagen, rapporterar The Guardian.
Avtalet mellan de två länderna, som har mött kritik från olika europeiska institutioner, innebär att två flyktingläger med en kapacitet för 3. 000 personer ska etableras i Albanien.Dessa läger kommer att hysa en del av de migranter som försöker nå Italien över Medelhavet.
Centren är förberedda för att ta emot migranter medan deras asylansökningar behandlas i Italien, sade Fabrizio Bucci, Italiens ambassadör i Albanien.Han kunde dock inte specificera när de första flyktingarna skulle anlända.
’Från och med idag är de två centren redo och operativa’, sade Bucci till reportrar.
Italiens premiärminister Giorgia Meloni sade att myndigheterna kommer att sträva efter att behandla asylansökningar inom högst 28 dagar, vilket är betydligt snabbare än väntetiden i Italien.
Vad avtalet innebär
Avtalet om dessa center undertecknades i november förra året av Italiens premiärminister Giorgia Meloni och hennes albanske kollega Edi Rama.Meloni nämnde då att hon i utbyte mot Ramas stöd för centren skulle göra sitt yttersta för att bistå Albaniens ansökan om medlemskap i EU.
Det uttalade målet med avtalet är att minska antalet migranter som anländer till Italien sjövägen, vilket ökade med 65% under 2023 och uppgick till över 145. 000 i början av november.
’Vi är vänner, och vänner hjälper varandra’, sa Rama då.
’Den mest användbara delen av detta projekt är att det kan fungera som en extraordinär avskräckande faktor för illegala migranter som försöker ta sig till Europa’, sade Meloni i juni och tillade att ’detta avtal skulle kunna kopieras i många länder och bli en del av EU:s strukturella lösning på migrationskrisen’.
Albanien kommer endast att behandla ansökningar från personer från länder som Italien anser vara säkra, en lista som nyligen har utökats från 15 till 21 länder.Den uppdaterade listan inkluderar länder som Bangladesh, Egypten, Elfenbenskusten och Tunisien.Förra året anlände över 56 000 personer från dessa länder till Italien.
Kritik från människorättsaktivister
Många ansökningar förväntas avslås eftersom de länder som de sökande kommer ifrån anses vara säkra, vilket begränsar möjligheterna att bevilja asyl.De som får avslag på sin ansökan kommer att hållas i förvar innan de återsänds.De som får sin ansökan beviljad kommer att överföras till Italien.
Organisationen ’Läkare utan gränser’ konstaterade att avtalet ’går ett steg längre’ än tidigare avtal mellan EU-länder och icke-medlemsländer som Turkiet, Libyen och Tunisien.
’Målet är inte längre bara att motverka avgångar utan att aktivt förhindra människor från att fly och de som räddas till havs från att få snabb och säker tillgång till europeiskt territorium’, säger organisationen i ett pressmeddelande som citeras av The Guardian.
Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter påpekade att avtalet kan skapa ett farligt prejudikat.’Att vissa stater flyttar ansvaret över gränserna uppmuntrar andra länder att göra detsamma, vilket riskerar att skapa en dominoeffekt som kan undergräva det europeiska och globala internationella skyddssystemet.’