HomeVäxterKan lök och morötter planteras sida vid sida: hemligheter av harmoniskt grannskap...

Kan lök och morötter planteras sida vid sida: hemligheter av harmoniskt grannskap på sängen

Trädgårdsskötsel är en sann konst, där varje växt spelar sin egen roll..

Bland de många grönsaksgrödorna intar lök och morötter en speciell plats. .

Att odla dem tillsammans väcker många frågor bland trädgårdsmästare.Är det värt att plantera dessa grönsaker sida vid sida, vilka fördelar kan ett sådant grannskap ge?

Kompatibilitet mellan lök och morötter

Lök och morötter är verkligen utmärkta följeslagare i sängen.Deras grannskap är inte bara tillåtet utan mycket önskvärt.

Dessa grönsaker kompletterar varandra perfekt och skapar ömsesidigt fördelaktiga förutsättningar för tillväxt och utveckling.

Fördelarna med att plantera tillsammans

Att odla lök och morötter tillsammans har många fördelar.Framför allt avskräcker lök morotsfluga, en av de viktigaste skadedjuren i morötter.

Lukten av lök maskerar doften av morötter, vilket gör det svårt för skadedjur att hitta växterna.Morötterna stöter i sin tur bort lökflugan och skyddar lökarna från skador.

Dessutom är rotsystemen hos dessa växter på olika djup, så de konkurrerar inte om näringsämnen i jorden.

Lök har ett grunt rotsystem, medan morötter har ett pålrotssystem som går djupt ner i jorden.

Planteringsfunktioner

När man odlar lök och morötter tillsammans är det viktigt att organisera planteringen på rätt sätt.

Det bästa sättet är att alternera raderna: en rad med lök följt av en rad med morötter.Avståndet mellan raderna bör vara cirka 20-25 cm för att ge växterna tillräckligt med utrymme att växa.

Tidpunkten för sådd spelar också en viktig roll.Morötter kan sås tidigt på våren så snart vädret tillåter.Lök planteras lite senare, när jorden har värmts upp till 10-12 grader Celsius.

Skötsel av blandade planteringar

Att ta hand om en säng med lök och morötter skiljer sig inte mycket från att ta hand om dessa grödor separat.Det finns dock några nyanser.

Bevattning bör göras måttligt för att inte framkalla ruttnande av lökarna.Samtidigt behöver morötter regelbundet fukta jorden.

Gödselmedel bör appliceras enligt båda grödornas behov.Lök svarar bra på kvävegödselmedel i början av tillväxten, medan morötter föredrar kalium-fosforgödselmedel.

Bekämpning av ogräs

Att plantera lök och morötter tillsammans kräver noggrann ogräsbekämpning.Ogräsrensning bör göras regelbundet, särskilt under den första halvan av växtsäsongen.

Det är viktigt att vara försiktig så att unga morotsplantor inte skadas när man tar bort ogräs runt lökar.

Växtföljd

Trots alla fördelar bör lök och morötter inte odlas på samma plats under flera år i rad.Det är tillrådligt att rotera grödorna genom att byta planteringsplats varje år.

Detta hjälper till att förhindra utarmning av marken och minskar risken för ansamling av skadedjur och sjukdomar.

Erik
Erik
Jag heter Erik och jag skriver artiklar för Kyrkby Torget Second Hand. Mitt mål är att visa hur vi alla kan handla smartare och mer hållbart. I mina texter delar jag tips om hur du kan undvika vanliga misstag, som att köpa saker du inte behöver, och istället hitta fynd som verkligen gör skillnad i din vardag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Hur man får en andra grönsaksskörd: ta sax

Om du till exempel vill ha en andra skörd av dill kan du säkert så den igen. Det tar cirka 2 veckor för...

Hur man kan bli av med vetegräs och tistel i sängarna: hemligheter från dacha-odlare

Två av de värsta ogräsen som kan förstöra trädgårdsmästarens blod är vetegräs och tistel.De är mycket sega, dessutom anses vetegräs vara orsaken till...

Hur man förbereder valnötter för vintern: om du har tid före det kalla vädret kommer du nästa år att täckas med frukt

Många dacha-odlare klagar ofta på att valnötter, kärleksfullt och noggrant odlade på deras tomt, ger en liten skörd av små frukter, som dessutom...

Vad du ska lägga bredvid din tvål för att förhindra att den sprids: en enkel lösning för praktiska värdinnor

Att hålla badrummet rent och hygieniskt är en viktig del av vårt dagliga liv.Men även i en så till synes enkel fråga som tvålförvaring...

Senaste kommentarerna