HomeHusEn stor revision av bankkonton pågår i Tjeckien.Den som sparar en viss...

En stor revision av bankkonton pågår i Tjeckien.Den som sparar en viss summa pengar kommer att råka illa ut

Det talas förvånansvärt lite om det, men det är några riktigt stora förändringar på gång i Tjeckien som kommer att påverka livet för många människor.I slutändan kanske allas, eftersom gränserna för banksekretessen som vi har känt den helt enkelt håller på att flyttas tillbaka.

Människor med tillgångar kommer inte att få någonting

Sanningen är att information om vad du har på dina bankkonton redan är relativt dåligt skyddad.Eller rättare sagt, det kan under vissa omständigheter vara en offentlig handling, oavsett hur mycket bankirer och andra bankanställda själva numera är intresserade av var dina pengar kommer ifrån och vart du kan tänkas skicka dem.Så om man vill ha full kontroll över sina pengar utan att någon tittar på dem, då får man välja andra alternativ än ett bankkonto i Tjeckien.

Men det som inte längre är bra kan bli mycket värre.Ändå kommer detta att hända som ett resultat av den ganska positiva åtgärden att reformera välfärdssystemet.Som en del av detta har arbetsförmedlingen vunnit rätten att kunna kontrollera alla bidragssökandes konton.Detta eftersom det nu finns tusentals eller tiotusentals människor som uppbär bidrag trots att de har betydande tillgångar.

Och det är detta som bör inskränkas.En rimlig person kan inte säga en tum mot något sådant.Men det är just inskränkningen av banksekretessen som kräver det, vilket bland annat kritiserats av den tjeckiska nationalbanken.Tjänstemännen kommer att ha rätt att titta in på ert konto.Inte bara det, de kan också kontrollera kontona för dina släktingar som bor i ditt hushåll.Detta så att du inte till exempel sätter in pengar hos dem.

De kommer att titta på allt

Arbetsmarknads- och socialministeriet hävdar förståeligt nog att ingenting egentligen kommer att förändras eftersom de som ansöker om bidrag måste ge sitt samtycke.Detta är dock en märklig situation, för om de inte ger sitt samtycke kommer de inte att få förmånen direkt, och ingenting kommer att undersökas.

Vilka pengar som deponeras på kontot kommer redan att vara ett problem? Beloppet är ganska rimligt satt till 200. 000 kronor, vilket egentligen är en summa där den stora frågan är om innehavaren ska begära hjälp från välfärdssystemet.Snarare inte, eller hur?.

Läs också.Tjeckerna är glada, det handlar om tiotusentals kronor.

Men det är inte allt.Egendom har många former, så myndigheterna kommer inte bara att titta på hur mycket du har sparat på ditt bankkonto, utan kommer också att kontrollera hur mycket fastigheter eller fordon du äger.

Foto: Shutterstock: Shutterstock.

Erik
Erik
Jag heter Erik och jag skriver artiklar för Kyrkby Torget Second Hand. Mitt mål är att visa hur vi alla kan handla smartare och mer hållbart. I mina texter delar jag tips om hur du kan undvika vanliga misstag, som att köpa saker du inte behöver, och istället hitta fynd som verkligen gör skillnad i din vardag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Varför kotletter inte steker: erfarna matlagningsexperter delar sina hemligheter

En av de mest obehagliga situationerna i köket kan vara följande: du serverar till bordet perfekta kotletter med en skorpa, men när du...

Ett stort misstag har begåtts i Tjeckien.Det finns 20 kronor i omlopp för vilka man får 500 tusen kronor.Tjeckerna håller på att bli galna

Något sådant här händer kanske en gång vartannat decennium.Då får man mynt i omlopp som är till synes vanliga men som innehåller en viss...

Vilka växter ska inte beskäras på hösten: avsluta säsongen enligt reglerna

För att avsluta dachasäsongen ordentligt måste du ta hänsyn till alla nyanser.Detta gäller gödning, behandling mot skadedjur och sjukdomar, vattning och beskärning. Odlade...

Vad man ska lägga till färs för dumplings: kockexperter avslöjar hemligheter

Smaken på färs till dumplings kan alltid bli bättre om du inte begränsar dig till att bara använda standardingredienser. Av den anledningen är...

Senaste kommentarerna