Natten mellan den 26 och 27 oktober övergår vi till vintertid år 2024.Varje år i oktober ställer vi om från sommartid till rumänsk lagstadgad tid, vilket är den officiella benämningen på det som de flesta av oss kallar ’vintertid’. Denna händelse, som innebär att ställa tillbaka klockorna en timme, har en lång tradition och flera konsekvenser för det dagliga livet och hälsan.
Även om det kan tyckas ge en extra timmes sömn kan tidsomställningen störa den biologiska rytmen och den dagliga rutinen, vilket sätter press på kroppens förmåga att anpassa sig.
Varför byter vi till vintertid (rumänsk lagstadgad tid)?
Enligt det astronomiska observatoriet ’Vasile Urseanu’ finns det faktiskt ingen ’vintertid’.På sommaren har vi sommartid och under resten av året har vi ’rumänsk lagstadgad tid’. Vi kommer dock att använda den välbekanta termen ’vintertid’ för tydlighetens skull.
Införandet av tidsomställningen, allmänt känd som sommartid (DST), var ursprungligen en åtgärd för energibesparing.Idén om att ställa om klockorna för att maximera användningen av naturligt ljus uppstod först under första världskriget, då de europeiska länderna sökte effektiva metoder för att minska bränsle- och elförbrukningen.Tyskland var först med att införa detta system 1916, följt av andra länder, inklusive Rumänien (vårt land bytte först till sommartid 1932, övergav sedan systemet 1940 och återinförde det 1979).