Jäsmedel för deg är en viktig komponent vid tillagning av många typer av bakverk.
Det är därför produkten verkar så bekant och välkänd.
Men många nyfikna fakta om den är okända för de flesta värdinnor, förklarar vår tidnings matlagningsexpert, kocken Yulia Arkhipova.
Vad du bör veta om jäsmedel
Ögonblicket för uppkomst
Produkten verkar relativt ’ung’, men den användes så tidigt som XIX-talet.Sammansättningen var nästan identisk, men stärkelse användes istället för mjöl.
Sammansättning
Många människor kommer att vara nyfikna på att veta exakt vad sammansättningen av jäsmedlet för deg är.Det klassiska schemat är som följer: fem delar läsk till tre delar citronsyra och tolv delar mjöl.
Skillnader med jäst
Många människor ser inte skillnaden mellan att använda jäst och jäsmedel för deg, men det finns en skillnad.Den största skillnaden är i handlingsprincipen.
Bakpulver har en omedelbar effekt.Jäst, å andra sidan, behöver tid för att ’tänka’.