Desserter förknippas oftast med tillsatser som socker, kanel, muskotnöt och andra välkända ingredienser.
Men ibland talas det om att definitivt inkludera salt i kompositionen.
Många finner ett sådant råd märkligt, eftersom man förväntar sig att en dessert ska vara söt.
Vår tidskrifts matlagningsexpert, kocken Yulia Arkhipova, är dock övertygad om att denna rekommendation är värdefull.
Varför tillsätta salt när man lagar desserter
Förbättra smakerna
Många känner till att socker fungerar som en naturlig smakförstärkare. Man ska emellertid inte glömma att salt har samma egenskaper.
Därför bidrar en nypa salt vid tillagningen av söta desserter till att göra dem mer livfulla och intressanta. Som ett resultat får dessertens smak en mer ’klar’ karaktär.
Balans
Det är också viktigt att betona att salt har en annan betydande funktion i en söt efterrätt: det är ’ansvarigt’ för smakbalansen. Så var inte rädd för att en liten mängd salt skulle kunna förstöra en dessert eller ändra dess smaker till oigenkännlighet; det är omöjligt.
Men det är inte heller nödvändigt att tillsätta mycket salt, för då kommer rätten verkligen att bli förstörd.