Soltorkade tomater är utmärkta för att göra smörgåsar och andra kalla snacks.
Många tror att det krävs mycket tid och kunskap för att tillaga dem. Men i själva verket kan vilken hemmafru som helst fixa det, även utan ugn.
Experten på vår tidning, Yulia Arkhipova – kock och bagare i fjärde kategorin, delade med sig av hur man går tillväga.
Krävs:
Så här lagar du:
1. Rena tomater ska skäras längs med i två halvor och stjälken ska tas bort. Det är bäst att välja avlånga och medelstora tomater.
2. Lägg halvorna med snittytan nedåt på en pappershandduk för att ta bort överflödig fukt.
3. Efter 1,5–2 timmar flyttas tomaterna till en elektrisk torktumlare med snittytan uppåt och torkas i 70 grader Celsius i 12 timmar och sedan ytterligare 8 timmar i 50 grader Celsius.
4. De färdiga tomaterna ska ha torkade kanter och en mjuk kärna.
5. Värm sedan upp oljan, men låt den inte koka, och tillsätt örtblandningen samt basilikan. Rör om och låt svalna. Tillsätt därefter den krossade vitlöken och vinägern.
6. Lägg de torkade tomaterna i en glasburk och häll på den färdiga dressingen. Förvara beredningen i kylskåpet.