Det är säkert att säga att svampsäsongen är i full gång.
I september kan du återvända från en lugn svampjakt med en fångst av karljohansvamp, kantareller, opiater, päron, blåsor, vinbär, rödhättor, smörblommor, podosinoviks, podberezoviks och mokhoviks.
När du beger dig till skogen, kom ihåg att det finns oätliga svampar som effektivt maskerar sig som ätliga varianter. För att undvika misstag, var uppmärksam på ett antal yttre egenskaper som är karakteristiska för ätliga svampar: de har en naturlig och enhetlig färg, de ändrar inte färg efter skärning och har ingen ’kjol’ på stammen.
Experten på BelNovosti online-utgåvan, kocken Yulia Arkhipova, rekommenderar att man plockar medelstora svampar – de mycket små bör ges en chans att växa upp, medan de övervuxna svamparna sannolikt kommer att ätas av andra, i synnerhet insekter.
Eftersom de insamlade svamparna snabbt kan förlora kvalitet, bör du inte skjuta upp bearbetningen – septembersvampar kan utgöra en utmärkt bas för att laga olika välsmakande rätter.
Karljohansvamp kan kokas och sedan stekas. Till lunch kan du servera en mustig svampbuljong.
Den kan också kombineras med potatis, ris, pärlgrynsgröt, pasta, grädde, aubergine och blomkål.
Detsamma gäller för kantareller, som kan rostas. Alternativt kan du använda dem för att laga purésoppa, gräddsoppa, quiche, frittatas, grytor eller blanda dem i degen när du bakar bröd.
Opiater används ofta för att göra en smakrik stek, medan päronbaggar ofta syltas och rödhättor betas.